Регіональні котирування сталеливарної сировини поступово підвищуються

18.03.19

plavlenie-chugunaУ другий тиждень березня ціни на чавун не дотримувались одного тренда. Італійські металурги були найактивнішими через гостру необхідності поповнення складських запасів.

Дефіцит матеріалу і подорожчання металобрухту дозволили постачальникам чавуну з СНД підвищити ціни угод. Активно укладалися угоди на ринку Туреччини, де багато покупців відчували суттєву потребу в оперативному постачанні сировини. Робочий діапазон цін на даному ринку становить 370-380 $/т cif.
На ринку США ціни пропозиції збільшилися до 385-390 $/т cif на тлі зростання внутрішньої вартості сталевого брухту і зниження запасів. Однак американські покупці зайняли вичікувальну позицію, прагнучи максимально відстрочити закупівлі до прояснення ситуації в сегменті плоского прокату.
Згідно з прогнозами експертів «Укрпромзовнішекспертизи», в найближчі тижні ціни на чавун будуть продовжувати поступово збільшуватися на тлі помірного зростання попиту і собівартості виробництва. На даний момент багато виробників працюють на межі рентабельності, тому поліпшення кон’юнктури ринку плоского прокату підштовхне їх до активнішого підвищення цін на чавун. Однак зростання цін буде істотно стримуватися швидкою стабілізацією котирувань сталевого брухту.
На регіональних ринках сталевого брухту на минулому тижні відбулося зростання котирувань металобрухту в силу активних закупівель з боку турецьких металургів. Існуючий дефіцит сировини дозволив трейдерам утримати ініціативу при ціноутворенні в своїх руках.
На ринку Туреччини кількість угод було значним. При цьому імпортери вдало диверсифікували джерела надходження сировини, що дозволило їм уникнути ще більшого підвищення котирувань. Найбільшим попитом користувався лом з країн Балтики через більш низьку вартість в порівнянні з ломом з основної частини ЄС. Експортери з Великобританії домоглися зростання цін в угодах на постачання брухту HMS 1&2 (80:20) по 325 $/т cif. Трейдери з США поки що перебувають поза ринком в силу більш високих цін пропозиції (330-335 $/т cif) в порівнянні з європейськими постачальниками.
Азіатські ринки збільшили вартість базової марки HMS1 до 345 $/т cif на тлі швидкого зростання вартості брухту на внутрішньому ринку Японії. Також зростання цін сприяло збільшенню котирувань китайської заготовки.
Експерти УПЕ прогнозують повільне зростання котирувань металобрухту в найближчі тижні на тлі поповнення запасів турецькими металургами. До кінця березня цінове зростання зупиниться, і в квітні котирування розвернуться вниз на тлі сезонного зростання пропозиції сировини, а також ослаблення попиту на готовий прокат.